Mladá rodina využila podkrovní byt do centimetru, z nepraktického koutu udělali dětskou skrýš

Podkrovní byt na okraji Pekingu má sto metrů čtverečních a patří mladému páru s jedním malým dítětem. Oba rodiče pracují často z domova a proto chtěli mít ve velkém, otevřeném prostoru, v němž budou strávit čas co nejvíce spolu jako rodina, také místo pro klidnou pracovnu, kde se budou naopak moci co nejvíce soustředit. Podkroví má dost vysoké stropy, a tak architekti ze studia HAO Design navrhli rozdělit jej do dvou úrovní – spodní patro slouží jako společenský prostor, vestavba v horní části je potom klidovou zónou, v níž najdete ložnici, koupelnu a pracovnu. 

Šikmé stropy sice ubírají užitnou plochu bytu, ale přesto se majitelé po poradě s architekty rozhodli je zachovat, neboť působí útulně, dávají bytu pěknou atmosféru a střešní okna přivádí do bytu měkké, přirozené denní světlo. Nejproblematičtější kout, kde se šikminy svažují až k podlaze, byl proto navržen jako dětský úkryt. Od okolního světa ho odděluje závěs a za ním už začíná dětské království. K velké radosti syna majitelů se tak využil prostor, který by jinak zůstal hluchý. V bytě najdete spoustu přírodních materiálů, od dřeva přes vlněné kusové koberce a bavlněné látky až po odhalené cihlové zdivo. To všechno společně s jemnými pastelovými barvami sem vnáší útulnost a dělá byt příjemným a funkčním místem pro rodinu, která je ráda pohromadě.

Foto: Haodesign.tw

Líbil se vám tento byt? Spoustu krásných interiérů, proměn, návštěv a další inspirace vám pravidleně přinášíme také v časopise Marianne Bydlení