Bydlení podle Feng Shui: Kuchyně, 2. díl – spíž, barvy a materiály, stolování

V předchozích dílech seriálu jsme s Radkou Hozmanovou, zakladatelkou Evropské školy Feng Shui, probrali obývák a všechno, co ovlivňuje, jak se zde cítíme, ať už jde o sezení a uspořádání nábytkunebo dekorace, barvy a osvětlení. Podívali jsme se také na pár konkrétních domovů a na to, co by se v těchto obývacích pokojích dalo změnit. Pak jsme se pustili do kuchyní, probrali jsme spotřebiče a správné uspořádání linky a dnes se toho dozvíme hodně o stolování, ideálních barvách a materiálech pro kuchyň a podíváme se i do špajzky!

1. Spíž musí zůstat uklizená

Kdo bydlí v paneláku, většinou klasickou spíž v podobě malé chladné místnosti s oknem nemá a nahrazuje ji běžnými skříňkami nebo výsuvnou potravinovou skříňkou. „Pokud vymýšlím návrh nového půdorysu domu, snažím se najít podle usazení kuchyně, potažmo prvku ohně a k tomu pak vhodně dispozičně a prakticky zakomponovat i spíž. Rovněž se ji zároveň snažím stáčet ke stinnějším světovým stranám, aby se v nich jídlo nekazilo. Pokud je spíž stočena k teplejším stranám – JV, J, JZ, Z, možná by se vyplatila instalace klimatizace aspoň pro letní čas,“ říká odbornice.Ve špajzu nám hodně pomůžou úložné sytémy. Dejte věci do krabiček, sklenic a skleniček, sáčků a košíčků. Nepořádek, který neustále hrozí vzniknout, se tak eliminuje, což vám dá pocit jistoty, řádu a kontroly nad prostorem. Pohled do uklizené spíže či jakékoli jiného prostoru je potěšující, proto tak rádi otevíráme uklizené skříňky a šuplíky.

Kam s mokrým hadrem?

Ukládání je taky téma pro mokrý hadr a mokré utěrky. Vyplatí se vytvořit si na ně dostatečně vzdušné zákoutí, třeba se širokou tyčí či úchytem na sušení. Hezkým utěrkám to sluší na madle trouby. Hadříky na nádobí a houbičky je se vyplatí ukládat do designových dóz nebo na tácek. Vždycky je dobré takovým věcem vymezit prostor, který se nám líbí.

V kychyni by měla vládnou harmonie. Lesk i mat, chladné a tvrdé materiály a také měkké a pocitově teplé. 

V kychyni by měla vládnou harmonie. Lesk i mat, chladné a tvrdé materiály a také měkké a pocitově teplé. Foto: Unsplash.com

2. Barvy a materiály

Základní pocit, který by v nás měla kuchyň vyvolávat, je: chci vařit a chci se na to těšit. Základem barev by měly být zemité odstíny (barvy prvku země) řekněme od smetanové, banánové, kakaové, kurkumové, skořicové, okrové po hnědou. Hnědé barvy musíme vybírat citlivě a pečlivě, protože velké tmavohnědé plochy nás hodně uzemní. Hnědá se hodí spíše na doplňky, a pokud už ji máme na větší ploše, je vhodné použít lehké materiály, které ji odlehčí. Dále se v kuchyni hodí mít barvy ohně, například odstíny cihlové nebo tlumené oranžové, protože aktivují trávení. A co třeba kompletní kuchyňská zelená linka? „Zelená není špatně, ale nesmí jí být zase moc,“ říká Radka Hozmanová. Zelenou proto raději vneste rostlinami. Co se týká materiálů, kombinujte tvrdé a měkké: například na kovovou tyč zavěste chňapky, na stůl dejte prostírání. U textilií určitě volte přírodní materiály jako jsou len či bavlna.

Lesk jako blesk

Monolitické kuchyně, kde je všechno zavřené v hmotě hladkých a lesklých skříněk, není podle Feng Shui ideální. „Když se na takovou linku podíváte, nemáte se čeho chytit, nevidíte reliéf, hloubku, detail, změnu struktury. My ale v kuchyni potřebujeme energii, radost, oheň, otevření a povzbuzení trávení.“ Chladně a minimalisticky si kuchyň často zařizují muži, třeba signle byznysmeni, protože to odpovídá jejich naturelu. Jejich vnitřní realita se zobrazuje všude, na veškerém myšlení a konání, tedy i zde, ve volbě kuchyně. Potřebují mít vše na pravý úhel, v chladných šedivých, bílých, nebo kontrastních černobílých barvách, v touze mít všechno jasné, jednoduché, v řádu. Je to v souladu s jejich vnitřní energií, vařit se jim tam ale asi moc dobře nebude. Chybí tam harmonie.

Monolitická kuchyně ve vysokém lesku není podle Feng Shui ideální. Váš pohled se tu zkrátka nemá o co zachytit. Foto: Pixabay.com

Monolitická kuchyně ve vysokém lesku není podle Feng Shui ideální. Váš pohled se tu zkrátka nemá o co zachytit. Foto: Pixabay.com

3. Stůl a židle

Asi nejlepší volbou pro desku jídelního stolu je dřevo. Můžete si samozřejmě vybrat třeba sklo, vždy si ale řekněte, zda takový materiál vnese k jídlu náladu, kterou tam právě chcete mít. „Stejně jako u každého kousku nábytku i tady platí individuální preference, nicméně jako Feng Shui designér bych ho nedoporučila,“ říká Radka Hozmanová. „Co se týká tvaru, ten určuji podle Feng Shui rozboru rodiny či jednotlivce. Nemůžu tedy jednoznačně říct, že nejlepší je kulatý, čtvercový, obdélníkový či oválný. V každém případě by měl být samostatně stojící mimo kuchyňskou linku, aby vytvářel jakýsi separátní bod v rámci prostoru kuchyně.  Pamatujme, abychom měli v zorném poli všech židlí něco, co stimuluje naši osobní a rodinnou pohodu, chuť pobýt u stolu. Od stolu bychom neměli vidět na televizi. Kompletně nám sebere soustředění na jídlo i společnost u stolu.“

Uzavřený okruh

Pokud s rodinou sedáváte u stolu méně, než byste si přáli, možná by stálo za to podívat se na řešení z pohledu Feng Shui. Jde nejen o tvar a rozměry stolu, ale je třeba možné, že opěráky židlí tvoří kolem desky jakousi fyzickou hradbu, kterou vnímáme jako překážku k tomu, posadit se ke stoluNa druhé straně židličky bez opěradel jsou nekomfortní, nemůžeme se opřít, nevytváříme pohodlné posezení a pak po konzumaci jídla, kdy můžeme také posedět (není-li to běžná snídaně), to vede i v tomto detailu k zamyšlení, zda každý člen rodiny náhodou rychle nespěchá do pohodlnějšího sezení, nebo do svého pokoje a tím se pak obíráme o společně strávený čas konverzací u stolu. Celé jídelní sezení by mělo být přiměřeně „otevřené“ prostoru.

Dřevo s jasně viditelnou strukturou je skvělou volbou nejen pro kuchyňský stůl. Z přírodních materiálů volte i prostírání, ubrusy a třeba závěsy. Foto: Unsplash.com

Dřevo s jasně viditelnou strukturou je skvělou volbou nejen pro kuchyňský stůl. Z přírodních materiálů volte i prostírání, ubrusy a třeba závěsy. Foto: Unsplash.co